Dominikana

                                    

SAŁATKA Z OŚMIRNICY


czas przygotowania: 15 minut


porcja dla dwóch osób


składniki:

1 duża ośmiornica lub opakowanie małych mrożonych ośmiorniczek

2-3 duże pomidory

1 średnia czerwona cebula

sos vinegrette lub sos sałatkowy z Knorra np. cebulowo ziołowy lub jakiś inny


sposób przyrządzania:

Ośmiornicę wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 4-7 minut w zależności od wielkości. Im dłużej gotujemy ośmiornice tym robi sie twardsza. Można ją wyjąć w momencie kiedy macki zaczynają się skręcać pod wpływem gorąca. Kroimy biedaczkę na kawałeczki tej samej wielkości co pomidory. Szatkujemy cebulę. Wszystko polewamy gotowym sosem vinegrette lub wybranym przez nas sosem knora przygotowanym według przepisu na opakowaniu.


Podawać z białym pieczywem lub frytkami skropionymi sokiem z cytryny.


Przepis podpatrzony na plaży w Rincon na Dominikanie. Pan kucharz był niezwykle sprawny . Jeżeli przymknęło się oko na warunki w jakich przygotowywał potrawy i jak niehumanitarnie traktował ośmiornicę można było się delektować sałatką.


                                                                           


                                                             powrót  do  menu   kulinaria