Egipt


KUSZERI

czas przygotowania: 20 minut


porcja dla czterech osób


składniki:

puszka cicierzycy

szklanka soczewicy

szklanka ryżu

szklanka makaronu ( najlepiej w kształcie ryżu )

prażona cebulka

sól

¼ l sosu pomidorowego


przyprawy do sosu:

łyżeczka białej gorczycy

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki imbiru

¼ łyżeczki słodkiej papryki

szczypta przyprawy typu kucharek

szczypta majeranku


sposób przyrządzania:

makaron ryż i soczewicę gotujemy osobno. Sos pomidorowy zagotowujemy z wszystkimi przyprawami. Do miski wsypujemy warstwami ryż, makaron, soczewicę i ciecierzycę. Polewamy sosem i posypujemy prażona cebulką.


Można podawać na zimno. Kuszeri dobrze smakuje z sałatką z kiszonych ogórków.


Przepis podpatrzony w Luksorze w Egipcie, w  knajpce gdzie podawano tylko Kuszeri. Generalnie je się tę potrawę wszędzie, w restauracjach, na ulicy, na bazarach itp.

                                                                           


                                                             powrót  do  menu   kulinaria