Japonia

parę  scen z japońskich  knajpek, garkuchni, barów sushi itp:

ZUPA  MISO


czas przygotowania 15 minut


porcja dla 4 osób


składniki:

mrożone warzywa (np. mieszanka orientalna)

6 szklanek wody

6 łyżek pasty miso ( dostępna w każdym większym supermarkecie w dziale z "egzotyką i chińszczyzną")


sposób przygotowania:

warzywa ugotować w wodzie, kiedy są już miękkie odstawiamy garnek z ognia i dodajemy pastę miso. W paście miso znajdują się żywe kultury bakterii, dlatego się jej nie gotuje bo straciła by swoje właściwości.


Podajemy zupę w miseczkach, można posypać ją pokruszonymi płatkami nori i dodać ugotowany ryż i np. krewetki. Nie dodawać innych przypraw!


Przepis podpatrzony w Kioto w domu naszego znajomego Masasziego, który taką zupę robił nam na śniadanie.

A Japończycy jedzą zupę miso na potęgę, jest ona podawana prawie do wszystkich potraw jako starter.

Z pośród "modnych" japońskich dań typu  sushi,  które przeniknęły m.in do naszej polskiej kuchni, zupa MISO wydaję nam się u nas mało znana.



                                                                         


                                                             powrót  do  menu   kulinaria