Japonia
parę scen z japońskich knajpek, garkuchni, barów sushi itp:
ZUPA MISO
czas przygotowania 15 minut
porcja dla 4 osób
składniki:
mrożone warzywa (np. mieszanka orientalna)
6 szklanek wody
6 łyżek pasty miso ( dostępna w każdym większym supermarkecie w dziale z "egzotyką i chińszczyzną")
sposób przygotowania:
warzywa ugotować w wodzie, kiedy są już miękkie odstawiamy garnek z ognia i dodajemy pastę miso. W paście miso znajdują się żywe kultury bakterii, dlatego się jej nie gotuje bo straciła by swoje właściwości.
Podajemy zupę w miseczkach, można posypać ją pokruszonymi płatkami nori i dodać ugotowany ryż i np. krewetki. Nie dodawać innych przypraw!
Przepis podpatrzony w Kioto w domu naszego znajomego Masasziego, który taką zupę robił nam na śniadanie.
A Japończycy jedzą zupę miso na potęgę, jest ona podawana prawie do wszystkich potraw jako starter.
Z pośród "modnych" japońskich dań typu sushi, które przeniknęły m.in do naszej polskiej kuchni, zupa MISO wydaję nam się u nas mało znana.