Maroko


TAGINE WEGETARIAŃSKIE



czas przygotowania: 1 godz.


porcja dla czterech osób


składniki:

½ kg ziemniaków

5 dużych marczewek

4 duże czerwone cebule

mały słoiczek zielonych oliwek

5 pomidorów

oliwa

sól, pieprz, curkuma imbir




sposób przyrządzania:

marchewkę obrać i pokroić w 10 cm ćwiartki, w takie same kawałki pokroić obrane ziemniaki. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, cebulę pokroić w krążki a oliwki poprzekrajać na pół. Jeżeli nie mamy naczynia na tagine potrawę można przygotować w dużym garnku, który nie przypala potraw. Warstwami układamy ziemniaki następnie marchewke cebulę i oliwki każdą taka partię posypujemy solą i pieprzem oraz po jednej płaskiej łyżeczce imbiru i curkumy i tak układamy warstwy aż skończą nam się składniki. Wszystko polewamy 6 łyżkami oliwy i dolewamy pół szklanki wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 15 minut, następnie na górę układamy pokrojone pomidory i dusimy dalej wszystko aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy w czasie duszenia troche wody żeby warzywa nam sie nie przypaliły.



Podawać z kefirem.


Przepis podpatrzony w Maroku w garkuchni niedaleko wodospadu d'Ouzoud. Tagine w niektórych miejscach w Maroku zamawia się na dwie trzy godziny przed chęcią zjedzenia posiłku. Warto o tym pamiętać bo bywa przykro kiedy z przyklejonym żołądkiem do kręgosłupa czeka sie na jedzenie godzinami:)


                                                                           


                                                             powrót  do  menu   kulinaria