Senegal

                                    

LANGUSTA  Z  PIEKARNIKA


czas przygotowania: 20 minut


porcja dla dwóch osób


składniki:

2 langusty

masło ok 5 dag

sól , pieprz

1 limonka


sposób przyrządzania:

langustę przekrawamy na pół wzdłuż i wyciągamy jelito ciągnące się od ogona do tułowia. Myjemy obydwie połówki a następnie osuszamy nasza ofiarę papierowymi ręcznikami. Na białym mięsku układamy malutkie cząstki masła i wkładamy languste do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ją 15 minut. Podajemy od razu. Mięsko ma bardzo delikatny smak dlatego ja nie solę i nie pieprze już langusty ale są tacy którzy robia wręcz odwrotnie. Limonkę kroimy na ćwiartki i skrapiamy sobie według uznania langustę.


Podawać z białym pieczywem i białym winkiem półwytrawnym lub wytrawnym.


Przepis podpatrzony w Senegalu, gdzie langusta jest prawdziwym rarytasem. W niektórych restauracjach na wybrzeżu langustę zamawia się na dzień przed zjedzeniem, ponieważ musi ona najpierw zostać złowiona i dostarczona do knajpki. Może nie jest to najbardziej sycący posiłek na świecie, ale zabawy z wydobywaniem mięsa z pancerza langusty jest coniemiara!

W Polsce okresowo  langustę można kupić w marketach Leader Price, głównie rzucają  ją w okolicach  Świąt Bożego Narodzena.

                                                                           


                                                             powrót  do  menu   kulinaria