Syria

      
                              

HUMUS Z CICERZYCY


czas przygotowania: 10 minut


porcja dla dwóch osób


składniki:

puszka cicierzycy

1 cytryna

3 duże ząbki czosnku

pasta tahini

sól, pieprz

oliwa z oliwek


sposób przyrządzania:

ciecierzycę miksujemy z wyciśniętą cytryna ząbkami czosnku solą i pieprzem. Dodajemy kilka łyżek pasty tahini, którą można zrobić samemu z ziaren sezamu. Dodajemy również kilka łyżek oliwy z oliwek. Jak całość jest już jednolitą masą podajemy na zimno


Podawać z pieczywem i sałatką z pomidorów. Najlepiej nałożyć na płaski talerzyk w środku zrobić miejsce i wypełnić je oliwą. Chleb najpierw macza się w oliwie a następnie w humusie.


Przepis podpatrzony w Syrii w małej knajpce w Aleppo, potem potrawę już ciągle  spotykalismy na Blliskim Wschodzie. Z tym że tam oczywiście ciecierzycę gotowano długo i namiętnie w garnkach na paleniskach. U nas tez można dostać ciecierzycę do ugotowania. Wtedy namaczamy ją całą noc w wodzie i gotujemy aż będzie miękka.

TAHINI


czas przygotowania: 5 minut


składniki:

10 łyżek ziaren sezamowych

2 cytryny

6 ząbków czosnku

sól, pieprz

oliwa z oliwek


sposób przyrządzania:

ziarna sezamu prażymy na suchej patelni aż przybiorą jasno brązowy kolor. Dobrze jest nakryć patelnie pokrywką bo nasiona lubią wyskakiwać. Sezam miksujemy z 3 łyżkami oliwy z sokiem cytryny, czosnkiem i przyprawami. Jeżeli masa jest za gęsta można dolać kilka łyżek przegotowanej wody.


Tahini to składnik wielu potraw arabskich m.in. humusu i pasty z bakłażana. Ale można też jeść tahini posypane pietruszką z chlebem i z sałatkami z warzyw.

                                                                           


                                                             powrót  do  menu   kulinaria